Medische Encyclopedie – Apotheek Bernhardplein – Den Helder – Den Helder

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

fluormetholon in het oog

Fluormetholon hoort tot de geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Het vermindert ontstekingsverschijnselen, waardoor klachten zoals jeuk, roodheid en zwelling afnemen.

Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door andere oorzaken en ontstoken ogen door allergie.

Wat doet fluormetholon in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Verschillende delen van het oog kunnen ontstoken raken, zoals:

 • de iris: het gekleurde deel van het oog;
 • het binnenste van het oog, zoals het netvlies;
 • de oogzenuw, die de beelden naar de hersenen stuurt;
 • het bindvlies: het slijmvlies op het oogwit, op de onderrand en aan de binnenkant van de oogleden;
 • het hoornvlies: het doorzichtige deel voor de pupil en iris.

De verschijnselen van een oogontsteking zijn vooral wazig zien, maar ook roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

Oogontstekingen hebben verschillende oorzaken, zoals een allergische reactie, irritatie en een infectie. Maar ze kunnen ook ontstaan als gevolg van andere ziektes, zoals de ziekte van Besnier Boeck en de ziekte van Bechterew of andere reumatische ziekten.

Ook schrijven artsen dit middel voor als bij een medische ingreep aan het oog het hoornvlies is doorsneden, zoals bij een lensoperatie of een hoornvliestransplantatie.

Behandeling
Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft. Zeker als de ontsteking aan de buitenkant van het oog is.

Een oogontsteking wordt het liefst behandeld met een medicijn dat de oorzaak aanpakt, zoals antibiotica of anti-allergiemiddelen. Is de oorzaak geen infectie of allergie of zijn de verschijnselen ernstig? Dan schrijven oogartsen soms ontstekingsremmende oogdruppels voor, zoals deze fluormetholon oogdruppels.

Bij sommige oogontstekingen binnen in het oog is een langdurige behandeling nodig.

Effect
Fluormetholon  remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Is de oorzaak van de oogontsteking een infectie met een bacterie, virus of schimmel? Dan mag dit middel alleen worden gebruikt in combinatie met een antibioticum of medicijn tegen virus- of schimmelinfectie.

Na een paar dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of zijn verdwenen.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . “

Ontstoken ogen door allergie

Bij een allergie reageren uw ogen te sterk op prikkels uit uw omgeving. Zoals huisstofmijt, schimmels, pollen of huidschilfers van huisdieren. Door allergie ontstoken ogen jeuken, tranen en zijn rood. Soms is het oogwit opgezwollen.

Behandeling
Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft. Door allergie ontstoken ogen worden het liefst behandeld met een anti-allergiemiddel, dat de werking van histamine blokkeert. In ernstige gevallen kan uw arts deze fluormetholon oogdruppels voorschrijven.

Fluormetholon remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Na een paar dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of verdwenen zijn.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Direct na het druppelen kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Te laat opmerken van ooginfecties, doordat dit middel de roodheid, zwelling en jeuk vermindert, die meestal bij een ooginfectie optreden.

  De infectie zelf kan dan wel schade aanrichten. Let daarom goed op andere verschijnselen die op een infectie kunnen wijzen, zoals pusvorming en blaasjes.

 • Oogpijn, gevoel van vuiltje in het oog, tranende ogen, een hangend bovenooglid en zwelling van de ogen of oogleden.

  Als u hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts.

 • Hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag en vreemde smaak.

  U kunt de kans op deze bijwerkingen verminderen door de traankanaaltjes na het druppelen dicht te drukken.

 • Overgevoeligheid voor fluormetholon of het gebruikte conserveermiddel. De overgevoeligheid kunt u merken aan verergering van de roodheid en jeuk of aan het feit dat deze klachten niet overgaan.

  Neem contact op met uw arts. Meld de overgevoeligheid altijd aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel in de toekomst niet meer krijgt.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid.

  Als u merkt dat u hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts.

Na enkele weken gebruik

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een verhoogde oogboldruk (glaucoom) kan ontstaan bij personen die daarvoor gevoelig zijn.

  Overleg voor gebruik met uw arts als u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) heeft, terwijl deze niet wordt behandeld door de oogarts. Moet u dit middel langer dan twee weken achtereen gebruiken, dan zal de arts regelmatig uw oogdruk controleren.

 • Wazig zicht door vertroebeling van de lens (staar).

  Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw gezichtsvermogen achteruit gaat. De lensvertroebeling kan vaak alleen met een oogoperatie worden hersteld. Heeft u al last van staar, raadpleeg dan uw arts over de risico's van gebruik.

 • Dunne huid rond de ogen, waardoor deze makkelijker beschadigt.

  Dit kunt u voorkomen door na druppelen overtollige vloeistof die weer uit het oog loopt met een tissue of watje van de wang te vegen

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fluormetholon in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens drie minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en drie minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel ‘uittraant’.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit middel geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gedurende enkele dagen kunt u dit middel veilig gebruiken zonder nadelige gevolgen voor het kind. Over gebruik van dit oogmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat u het ook gedurende langere tijd kunt gebruiken.

Hoewel u het in de ogen toedient, kan er altijd iets van de werkzame stof in uw bloed terechtkomen en via de placenta (moederkoek) uw kind bereiken. Gaat u dit middel gedurende een week of langer gebruiken, bent u zwanger, of wilt u tijdens de kuur zwanger worden, overleg dan vooraf met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Was uw handen en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt van het soort conserveermiddel af of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Ook is er veel kans dat u geen contactlenzen mag dragen vanwege de oogontsteking zelf. Vraag dit na bij uw arts.
 • Schud zo nodig het flesje voor gebruik, zie etiket.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een ‘gootje’ ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoelang u dit middel moet gebruiken. In het algemeen is dit enkele dagen tot twee weken. In sommige gevallen kan dit middel ook lange tijd worden gebruikt.

Merkt u na een aantal dagen van gebruik volgens voorschrift geen verbetering? Of worden de klachten juist erger? Staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts